Recenzie „Fiica Reichului” – Louise Fein

„Toată lumea toarnă pe toată lumea. Toată lumea încearcă să aibă un as în mânecă împotriva celorlalți.”

„Fiica Reichului” este o bijuterie a ficțiunii istorice, pe care cu greu am putut să o las din mână. Călătoria în anii 1930, în Germania nazistă, a fost un întreg zbucium pentru sufletul meu plăpând, care a trecut printr-un val nimicitor de emoții pe parcursul acestei lecturi. Un roman intens, cu o acțiune bine stabilită și captivantă, „Fiica Reichului” a urcat imediat în topul cărților mele preferate. Trebuie să recunosc că mi-a fost teamă de această lectură, pentru că nu am citit suficientă ficțiune istorică pe cât mi-aș fi dorit și nu știam dacă se va mula pe gusturile mele în materie de cărți. Dar a fost mult mai bună decât mi-aș fi putut imagina vreodată și consider această carte ca fiind biletul meu în lumea titlurilor de acest gen literar. Un adevărat deliciu al iubitorilor de romanțe interzise și vremuri istorice îngrozitoare!

„Fiica Reichului” ne pune pe tavă o perspectivă nouă asupra vremurilor naziste, ne arată cum erau manipulați oamenii, cum erau mânați spre ură, discriminare, rasism și violență. Încă de când era doar un copil, Herta Heinrich a fost învățată că sângele arian este superior și că trebuie să fie devotată țării ei. Era musai să facă orice pentru a-l mulțumi pe Hitler, pentru că tot ceea ce spune sau face conducătorul Germaniei trebuie luat ca exemplu și niciodată nu trebuie să se abată de la regulile stricte și mârșave care i se impuneau. Fiind fiica unui înalt ofițer nazist, Hetty era obligată să se comporte ca o adevărată fată germană, să deprindă toate principiile și ideile familiei sale, fără a le pune vreodată la îndoială. Libertatea de exprimare era interzisă, oricine avea alte valori trebuia să suporte consecințe terifiante. Așadar, cartea reprezintă un tablou perfect al istoriei atât de crude și, din păcate, atât de reale.

„Cu toții avem secretele noastre, Hetty, demonii noștri care ne țin treji noaptea. Să nu crezi că viața ta va fi diferită în vreun fel, fiindcă nu va fi.”

Hetty crede cu tărie în puterea sângelui ei și a conducătorului care domină Germania, până când își reîntâlnește vechiul prieten din copilărie, care are un defect revoltător pentru acele vremuri: este evreu. Iubirea nu ține cont de rasă, religie sau alte aparențe. Astfel, Hetty se îndrăgostește cu toată ființa sa de Walter, băiatul care îi schimbă toate percepțiile despre lumea în care trăiesc și îi deschide larg ochii spre o realitate cumplită.

Povestea lor de dragoste este pură, frumoasă, onestă, greu de stăpânit. Am savurat fiecare moment în care cei doi se întâlneau pe ascuns, când pericolul pândea la fiecare colț, punându-le viața în pericol. Relația lor mi-a ținut inima pe jar, mi-a fost temă pentru ei, am plâns când au suferit și am simțit o imensă bucurie atunci când erau împreună. Walter și Hetty au devenit cuplul meu preferat desprins din cărțile de ficțiune, datorită curajului lor nebun de a se iubi și a-și purta de grijă, chiar și atunci când viața le dădea de furcă. Au rămas acolo unul pentru celălalt, au sacrificat totul pentru dragostea ce le hrănea sufletele sfâșiate. Chiar și acum, la câteva zile după ce am finalizat cartea, simt cum lacrimile îmi invadează ochii când mă gândesc prin câte situații dureroase au trecut protagoniștii.

„Iubirea încălzește inima cum nimic altceva pe lume nu o face.”

Romanul este o avalanșă puternică de trăiri și emoții. Asupra mea a avut un impact emoțional inimaginabil și sunt sigură că va lăsa urme adânci în sufletul oricărui cititor care decide să pornească în această călătorie înapoi în timp. Personajele sunt extrem de bine construite, le poți iubi sau le poți urî, cale de mijloc nu există. Descrierile sunt dozate în cantități perfecte; nu este o carte încărcată de detalii nefolositoare, ci din contră, fiecare paragraf are rolul său în înțelegerea acțiunii și a istoriei. Situațiile limită se întâlnesc la tot pasul, mai ales după primele 50 de pagini, când devine imposibil de abandonat lectura. Abia am putut lăsa cartea jos din mâini pentru a-mi îndeplini îndatoririle zilnice. Întreaga zi așteptam să se termine programul pentru a putea reveni la cartea ce mă aștepta cuminte pe noptieră. Cam atât de mult am adorat-o!

De luat în seamă este și evoluția protagonistei de-a lungul lecturii. Începutul cărții ne prezintă un copil inocent, care se transformă ușor, ușor într-o adolescentă îndoctrinată de membrii familiei și de societate, în general. Este învățată că evreii sunt niște manipulatori demni de dispreț și că sunt cu mult inferiori nemților, că merită să îndure cele mai groaznice pedepse pentru motive insignifiante, că Hitler este „trimisul lui Dumnezeu pe Pământ” și tot ce spune acesta este literă de lege. Este învățată să creadă, fără a pune nimic la îndoială. Cu timpul, odată ce experiențele se adună și află chinurile pe care Walter, marea ei iubire, este nevoit să le îndure, doar din cauza faptului că este evreu, Hetty se maturizează și începe să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat. Totodată, începe să acționeze pentru a-l ajuta, chiar dacă asta înseamnă să piardă totul. Sfârșitul romanului ne poartă la finalul secolului al XX-lea, când cunoaștem o Herta încercată de viață și aflăm, de asemenea, ce s-a petrecut cu majoritatea personajelor noastre.

„Nu te juca cu focul, șoricelule. Un dans cu diavolul nu poate să ducă decât la dezastru.”

Vă recomand cu cea mai mare încredere să citiți „Fiica Reichului”, sunt sigură că se va număra printre cărțile voastre favorite. Vă va deschide apetitul pentru ficțiunea istorică, fără doar și poate. Aș putea vorbi fără oprire despre această minunăție literară, dar simt că deja am spus prea multe și vreau să vă las ocazia să trăiți și să simțiți singuri emoțiile ce m-au încercat și pe mine de-a lungul lecturii. Vă mulțumesc pentru atenția acordată, iar dacă recenzia mea v-a convins să dați o șansă cărții, vă aștept pe Instagram, la @angelswithbooks, să vorbim pe îndelete!

Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii Nemira, cu simplu click aici. Doresc să mulțumesc editurii pentru ocazia de a mă delecta cu acest exemplar care m-a cucerit numaidecât!

Până data viitoare, vă urez lecturi minunate și zile însorite! Hugs!

Lasă un comentariu